Derda Kaya Logo
facebook logo instagram logo youtube logo

Makaleler > GEBELİK TAKİBİ VE DOĞUM

Gebelikte Sağlıklı Beslenme

Gebelikte Sağlıklı Beslenme

Gebelik dönemine hazırlıkta ve gebelik süreci boyunca beslenmenin doğru düzenlenmesi çok büyük bir önem taşımaktadır. Vücudu gebeliğe hazırlarken doğru beslenme prensipleri benimsenirse, hamilelikte bebek ve anne sağlığı için önemli bir adım atılmış olur. Gebelikle beraber yanlış ama yaygın olan bir yaklaşımla bebek için öğünleri sınırsız  arttırmak gibi bir prensip benimsenmemelidir. Doğru gıda içeriklerinden, doğru aralıklarla, doğru miktarda alınarak sağlıklı bir beslenme planı sağlanır. Gebelikte sağlıklı beslenme ana prensipleri nedir?

1.Doğal, Katkısız, Mevsiminde Besinleri Tüketmek

Konserve gıdalar, dondurulmuş ürünler, rafine gıdalar, paketlenmiş-pişirmeye hazır, raf ömrü uzatılmış ürünler yerine doğal ve mevsiminde besinler tüketilmelidir. Sebze, meyve, et, tavuk gibi ürünlerde organik olanlar tercih edilmelidir. Balık ve deniz mahsulleri de mümkün oldukça dondurulmuş ve konserve olarak değil, taze -mevsiminde olarak tüketilmelidir.

2.Günlük Su Tüketimi Önemli

Mevsime göre değişse de gebelikte önerilen su tüketim miktarı ortalama 2,5 litredir. Sıvı ihtiyacı karşılanırken su ana içeriktir. Meyve suları, çay,kahve, bitki çayları, meşrubat gibi ürünler suyun yerine geçmemelidir. Su miktarının doğru olup olmadığı basit yol olarak  idrar rengi ile de kontrol edilebilir. Günlük çay, kahve tüketimi mutlaka sınırlandırılmalıdır. Hazır meyve suları, meşrubatlar ve gazlı içecekler önerilmez. Bitki çaylarını seçerken doktorunuza danışmalısınız.

3.Ara Öğün Yaparak Beslenin

Gebelik beslenmesinde temel prensiplerden birisi de ara öğünleri atlamamak olmalıdır. Ara öğün ana öğün şeklinde 2 saat aralarla beslenmek anlamına gelmez. Temel prensip kan şekerini doğru regüle etmek, ana öğün miktarlarını sınırlı tutabilmek ve açlık hissini kontrol altında tutmaktır. Ara öğün ölçülü miktarlarda meyve, yoğurt, kuruyemiş vs gibi destek besin içerikleri ile yapılabilir. Kişinin vücut kitle indeksi, gebeliğe başlangıç kilosu ve hedeflenen kilo alım değerlerine göre ana ve ara öğünler planlanmalıdır.

4.Sağlıksız Atıştırmalıklardan Kaçının

Gebelik döneminde de, normal beslenme prensiplerinde yer aldığı gibi bisküvi, şekerleme, cips, unlu mamüller, hamur işleri ve kızartmalar içeren diyetler uygun değildir. Özellikle endüstriyel, paketlenmiş, şeker ve tuz içeriği uygun olmayan gıdalar anne-bebek sağlığını tehdit edebilecek önemli komplikasyonlara davet çıkarabilirler.

5.Diyet İçeriğiniz Dengeli Olmalı

Normalde diyetimizi düzenlerken dikkat etmemiz gereken yağ, protein, karbonhidrat dengesi prensibi gebelikte de geçerlidir. Sağlıklı yağlar (rafine olmayan, doymamış yağ oranı yüksek), sağlıklı proteinler (hayvansal veya bitkisel) ve sağlıklı karbonhidratlar doğru oranlarda diyette yer almalıdır. Gebelik planlanırken folik asit içeriği başlanması  ve sağlıklı beslenme prensiplerinin benimsenmesi, gebelik takipleri boyunca da bu prensiplerin devam ettirilmesi çok önemlidir. Bu hususta kadın doğum hekimi tarafından gebelik adayları-gebelerin detaylı bilgilendirilmesi ve diyetlerinin doğruluğunun takip edilmesi de önem taşımaktadır.

facebook logo instagram logo youtube logo

OP. DR. MUSTAFA DERDA KAYA

Fener Mahallesi Fener Caddesi Fener İş Merkezi
A2 Blok 9/11 Muratpaşa / Antalya

T. +90 242 324 44 42 E. [email protected]
Whatsapp