Derda Kaya Logo
facebook logo instagram logo youtube logo

Makaleler > Kadın Hastalıkları

İnfertilite (Kısırlık) Ve Tedavi Seçenekleri

İnfertilite (Kısırlık) Ve Tedavi Seçenekleri

Herhangi bir doğum kontrolü uygulanmaksızın, 1 yıl süreyle, düzenli ilişkiye rağmen gebe kalamama durumuna infertilite (kısırlık) denir. Normal doğurgan çiftlerde, normal cinsel ilişki sıklıkları ile aylık gebe kalma oranları %25’dir. Bu oran 1 yılın sonunda %85,2 yılın sonunda %90 oranına ulaşır.

Kısırlık problemi olan çiftlerde ortalama 1/3 erkek kaynaklı, 1/3 kadın kaynaklı ve 1/3 de hem erkek hem  kadın kaynaklıdır. Ailelerin yaklaşık %10’unda yapılan testlerde gebeliğe engel bir problem tespit edilememekte ve bu gruba açıklanamayan infertilite (kısırlık) adı verilmektedir. Kısırlık nedenleri özetle değerlendirildiğinde erkeğe bağlı nedenler arasında semen anormalliklerine yol açan kalıtsal ve hormonal bozukluklar, geçirilmiş enfeksiyonlar, aşırı sigara ve alkol tüketimi, stres, bazı ilaçlar, kimyasal nedenler, radyasyon ve radyoterapi, semen taşınmasında problem olması gibi durumlar sayılabilir. Kadına bağlı nedenlerde ise rahim kaynaklı problemler, tüplerden kaynaklanan problemler, yumurtlama problemleri, karın zarı kaynaklı problemler ön plandadır.

Kısırlık (infertilite) şikayeti ile başvuran çiftlerde hastaların öykülerinin detaylı değerlendirilmesi, muayenelerin detaylı yapılması, testlerinin  kapsamlı incelenmesi ve bulgularının ışığında hasta bazlı tedavi seçeneklerinin belirlenmesi esastır. İnfertil hastalar değerlendirilirken sadece üreme organları değil tüm vücudun değerlendirlmesine yönelik muayene ve tetkikler yapılır. Ultrasonografi, hormonal ve biyokimyasal testler haricinde histerosalpingografi (HSG), laparoskopi ve histereskopi gibi diğer inceleme yöntemleri de kullanılır.

Erkek değerlendirmesinde öykü ve muayene sonrasında sperm testi (semen analizi) yapılması çok önemlidir. Sperm analizi en az 3 günlük cinsel perhiz sonrası yapılan özel bir testtir. İnfertil çiftlere yaklaşımda kadın yaşı büyük önem taşımaktadır. 35 yaşın altında bekleme süresi 1 yıl iken, 35 yaş üzerinde kadınlarda bu süre 6 aya düşmektedir.

Tedavi seçilirken infertilite nedenine göre değerlendirme yapmak esastır. Ayrıca tedavide çitlerin yaşı, kısırlık süresi, çocuk sayısı, yumurtalık kapasitesi gibi durumlar esas alınır. Saptanmış nedene göre ilaç tedavileri veya cerrahi tedaviler seçilebilir. Aşılama (inseminasyon) veya tüp bebek tedavileri uygulanabilir. Tedavi esnasında yumurtlamanın takibi ve yumurtlamanın desteklenmesi için tedaviler (yumurtlama tedavisi) uygulanır. Yumurtlama tedavisi (ovulasyon indüksiyonu) ağızdan alınan haplarla veya iğneler yardımıyla yapılabilir. Bu tedaviye aşılama veya tüp bebek işlemleri eklenebilir. Yumurtlama tedavisi sonrası aşılama yapılabilmesi için hastanın en az bir tüpü açık olmalıdır. Her iki tüpü kapalı olan hastalarda cerrahi seçenekler veya tüp bebek tedavisi gereklidir. Kısırlık tedavilerinde bazı durumlarda Laparoskopi (kapalı ameliyat) veya Histereskopi (rahim içine optik cihaz bakısı) uygulanabilir. Çikolata kistleri, polipler, myomlar, rahim içi perdeler gibi sorunlarda bu yöntemler tercih edilebilir.

Her iki tüpü tıkalı kadınlarda, sperm sayısı ve değerleri bozuk olan erkeklerde, diğer seçeneklerden yanıt alınamayan vakalarda ve spesifik bazı koşullarda tüp bebek tedavisine geçilir.

facebook logo instagram logo youtube logo

OP. DR. MUSTAFA DERDA KAYA

Fener Mahallesi Fener Caddesi Fener İş Merkezi
A2 Blok 9/11 Muratpaşa / Antalya

T. +90 242 324 44 42 E. [email protected]
Whatsapp