Yumurtalık Kistleri
Yumurtalıklarda gelişen, sıklıkla içi sıvı dolu kitlelere yumurtalık kisti denilmektedir. Sıklıkla hormonal dengesizliklere bağlı gelişebilen kitle yapılarıdır. En sık görülen folukül kistleri, yumurtalıkların rutin döngüsünde 3 cm boyuta kadar gelişenilen folikülün kaybolmaması ve içine sıvı biriktirmeye devam etmesi sonrasında oluşur. Boyutlarına göre bulgular geliştirebilen lezyonlardır. Büyük çoğunluğu rutin kontrollerde tesadüfen tespit edilir. Ancak içerik yapısı ve boyutuna göre ağrı, adet düzensizliği, patlamaları durumunda ise ani ağrı ve karın şişliği gibi bulgular da yapabilirler.
Yumurtalık kistlerinin %85 ‘i iyi huyludur. Üreme çağında sık görülürler. En yaygın tespit yöntemi rutin muayene ve ultrasonografidir. Kanserleşme şüphesi olanlarda ek tetkikler de gerekebilmektedir. Endometrioma (Çikolata kistleri) ve dermoid kistler de yumurtalık kistleri kategorisinde değerlendirilir. Ancak bunlar basit kistik yapılardan farklı oluşumlar olup,takip ve tedavileri de basit kistlerden daha farklı olmaktadır.
Basit kistik yapılarda takip veya doğum kontrol hapları ile tedaviler seçilirken, boyutu 8 cm aşanlarda genellikle cerrahi seçenekler de düşünülebilir. Burada önemli olan boyut, içerik, eşlik eden klinik ve laboratuvar değerlendirmelerine göre hekimin hastayı değerlendirmesi ve tedavi aşamasına bu bulgular aracılığında geçmesidir.